Proslov Václava Havla v roce 1989

29.08.2011 20:52

Myslím, že vzhledem k současné situaci na politické i ekonomické scéně v České republice, by nebylo od věci si připomenout, co vše naší zemi v oněch revolučních, listopadových dnech před 22 lety, slibovali tehdejší revolucionáři. Proto si nyní pojďme pečlivě prostudovat proslov Václava Havla z roku 1989 a poté se podívat na to, jak takovýto "elaborát" vypadá ve skutečnosti.  

Projev Václava Havla 89

Připravujeme koncept důkladné ekonomické reformy, která nepřinese sociální stresy, nezaměstnanost, inflaci a jiné problémy, jak se někteří z vás obávají. 

Svádět všechno na předchozí vládce nemůžeme nejen proto, že by to neodpovídalo pravdě, ale i proto, že by to mohlo oslabit naši povinnost samostatně, svobodně, rozumně a rychle jednat… 

Všichni chceme republiku, která bude starostlivě pečovat o to, aby zmizely všechny ponižující přehrady mezi různými společenskými vrstvami, republiku, v níž se nebudeme dělit na otroky a pány. 

Toužím po takové republice více než kdo jiný. 

Náš stát by už nikdy neměl být přívažkem či chudým příbuzným kohokoliv jiného. Musíme sice od jiných mnoho brát a mnohému se učit, ale musíme to po dlouhé době dělat zase jako jejich rovnoprávní partneři, kteří mají také co nabídnout. Jsou lidé, kteří kalí vodu a panikaří, že se bude zdražovat. Dávejte si na ně pozor! 

Ptáte se s údivem, jestli bude inflace, jestli bude zdražování? Mnohokrát a jasně tato vláda řekla ve svém programovém prohlášení, včetně dalších dokumentů a ministři na tiskových konferencích, že jejich úsilím je, aby přechod od neekonomiky k ekonomice byl pokojný, bez sociálních aspektů, bez návaznosti nezaměstnanosti, bez jakýchkoliv sociálních krizí nebo podobně. 

Jestli se sem tam pohne cena cigaret nebo něčeho, to v téhle chvíli nevím, zatím je snaha, aby se nehýbalo nic, alespoň v nejbližších měsících. 

Žádné gigantické zdražování nebo dokonce nezaměstnanost, jak to panikáři systematicky šíří, nic takového nepřipravujeme.

Již nikdy do žádného paktu nepůjdeme. Podle mého mínění nesmí náš stát šetřit na investicích do školství a kultury… 

Také náš mnohokrát deklarovaný úmysl provést reformu tak, aby nevedla k velkým otřesům, velké inflaci, nebo dokonce ke ztrátě základních sociálních jistot, musí naši ekonomové přijmout prostě jako úkol, který jim byl zadán. 
Zde neplatí žádné NEJDE TO.

 

Komunisté vás budou strašit nezaměstnaností, není to pravda, ničeho se nebojte. 

Dvacet let tvrdila oficiální propaganda, že jsem nepřítelem socialismu, že chci v naší zemi obnovit kapitalismus, že jsem ve službách imperialismu, od něhož přijímám tučné výslužky, že chci být majitelem různých podniků… Byly to všechno lži, jak se záhy přesvědčíte, protože tu brzy začnou vycházet knihy, z nichž bude zřejmé, kdo jsem a co si myslím. 

Slibuji vám, že funkci prezidenta vezmu na jedno funkční období, ale pak bych se chtěl věnovat práci dramatika. Také vám slibuji na svou čest, pokud se za mého volebního období nezlepší životní úroveň v ČSFR, sám odstoupím z funkce.

V budoucnu se podle mého mínění musí prezidentský úřad vymezit. Prezident nemůže mít tak velké pravomoci, jaké má dnes. Pro mě není rozhodující, s jakým slovem jsou sociální jistoty spojovány, ale to, jaké jsou. Já si představuji, že by měly být daleko větší, než jaké poskytovalo to, co mnozí nazývají socialismem. Možná se ptáte, o jaké republice sním. 

Odpovím vám: O republice lidské, která slouží člověku, a proto mám naději, že i člověk poslouží jí.

Za svůj třetí úkol považuji podporu všeho, co povede k lepšímu postavení dětí, starých lidí, žen, nemocných, těžce pracujících, příslušníků národních menšin a vůbec občanů kteří jsou na tom z jakýchkoliv důvodů hůře než ostatní. 

Žádné lepší potraviny či nemocnice nesmí být výsadou mocných, ale musí být nabídnuty těm, kteří je nejvíce potřebují.

 

Myslím, že každého, kdo přemýšlí a sleduje situaci kolem sebe, musí čtení tohoto proslovu o "světlých zítřcích" naštvat. Upřímně řečeno, jestli nám komunisté lhali, tak tady jsme si příliš nepomohli. Už jen první řádek...dnes jsou se svou sociální situací nespokojeny 2/3 českého národa. Nezaměstnanost jen kvete, její míra se procentuálně blíží až k 10%, přičemž hranice přijatelné nezaměstnanosti činí 5%. Inflace, která u nás propukla po pádu komunismu, byla jedna z nejhorších v naší historii a dosahovala až trojciferné hodnoty tj. se rovná hyperinflaci. A i nadále inflace v našem státě kvete, byť ne v takové míře, ale co je ještě horší, je úmyslná devalvace české koruny ze strany státu.

Že zaniknou přehrady mezi společenskými vrstvami? Ty se za posledních 20 let naopak až bizarně vyostřily. Stačí se podívat na  plat průměrného dělníka, zedníka apod., kteří pracují často až v 16hodinových směnách a berou plat kolem 10 000 hrubého, zatímco např. šéf Českých drah v podstatě jen sedí na židli v kanceláři a bere telefony, za což pobírá plat až 3 miliony ročně!

Že náš stát již nikdy nebude přívažkem někoho jiného? Tak proč naši vojáci bojují za americké zájmy v Afghánistánu a 70% naší ekonomiky je ovládáno Německem? Vždyť v Německu plánují zrušení jaderných elektráren, což by se i nás, českých občanů, mělo dotknout v podobě zvýšení cen elektřiny o 20-30%! A já se ptám proč? Když my sami máme energie dost, máme obrovské množství tepelných elektráren a i dvě jaderné. Protože my elektřinu vyvážíme do zemí EU a my sami využíváme energii ze zahraničí. A to nemluvím o kvalitním českém česneku, který již skoro není k dostání a místo toho všude koupíte jen ten nekvalitní z Číny. Tohle je totiž funkce EU, která funguje na stejném principu jako kdysi RVHP! Stejně jako se vyvážely tuny uhlí do Sovětského svazu a sem k nám nekvalitní kalkulačky. V podstatě se v tomhle směru nezměnilo nic, jen jsme se stali vazaly někoho jiného. S tím souvisí i prohlášení, že už nikdy nepůjdeme do žádného paktu. Jen o 10 let později jsme vstoupili do NATO, které je pouze nástrojem USA přinutit členské státy, aby bojovaly za jejich zájmy, nikoliv za zájmy jednotlivých členských států. 

Že nedojde k žádnému gigantickému zdražování? Za posledních dvacet let stouply průměrné platy řádově 7krát, zatímco různé ceny spotřebního zboží až 10krát! Stačí si ověřit na příkladech...

Že nás komunisté budou strašit nezaměstnaností? Dnes jí straší nejen komunisté. A obavy jsou rozhodně na místě. Každý se dnes bojí o své místo. Každý se bojí, že jej propustí ze zaměstnání, a že nebude mít na uživení sebe ani svých dětí. 

Havel mluvil o republice, která slouží člověku, ale dnešní republika většinu řádových občanů jen vykořisťuje, sice ne na poli občanských práv, jak tomu bylo dříve, ale na poli ekonomické situace jednotlivců a sociálního zabezpečení, a naopak slouží jen těm, kteří jsou u moci, politikům a tunelářům. 

Rovněž mluvil o vyšší podpoře dětí, starých lidí, žen, nemocných atd. Vždyť důchodci mají stále nižší důchody a stále horší životní úroveň, téměř byl zlikvidován systém sociální podpory pro ženy na mateřské. A co se týče nemocných, jestli jste sledovali, jakou reformu zdravotnictví před pár dny odhlasovali poslanci Poslanecké sněmovny ČR, tak se k tomuto tématu snad nemusím ani vyjadřovat. 

 

Je mi jasné, že v roce 1989 Havel nemohl tohle všechno předpovědět a samozřejmě, jakožto prezident, nemohl mít na všechny tyto aspekty vliv, ale už jen to, že slíbil, že funkci prezidenta vezme na jedno funkční období (a nakonec v něm strávil dvě funkční období až do roku 2003), svědčí o tom, že to není čestný člověk.

Pokud jste ve čtení došli až sem, budeme rádi, když nám do naší diskuze napíšete i vy své podněty, názory či připomínky. 

 

 

Zpět

Diskuze na téma: Proslov Václava Havla v roce 1989

Datum 05.06.2018

Vložil AlbertRiz

Titulek How To Prevent Prostate Problems And Diseases?

Odpovědět

The men's prostate is an essential a part of a male's reproductive :. It secretes fluids that aid in the transportation and activation of sperm. The men's prostate is found just before the rectum, below the bladder and around the urethra. When there is prostate problem, it is usually really really irritating and inconvenient to the patient as his urinary strategy is directly affected.

The common prostate medical problems are prostate infection, enlarged prostate and cancer of the prostate.



Prostate infection, also called prostatitis, is among the most common prostate-related symptom in men younger than 55 yrs . old. Infections from the prostate related are classified into four types - acute bacterial prostatitis, chronic bacterial prostatitis, chronic abacterial prostatitis and prosttodynia.

Acute bacterial prostatitis may be the least common coming from all types of prostate infection. It is a result of bacteria found in the large intestines or urinary tract. Patients can experience fever, chills, body aches, back pains and urination problems. This condition is treated through the use of antibiotics or non-steroid anti-inflammatory drugs (NSAIDs) to relieve the swelling.

Chronic bacterial prostatitis is often a condition of the particular defect inside the gland as well as the persistence presence of bacteria inside urinary tract. It can be caused by trauma to the urinary tract or by infections originating from other areas with the body. A patient may go through testicular pain, lower back pains and urination problems. Although it is uncommon, it is usually treated by removal from the prostate defect accompanied by the use antibiotics and NSAIDs to treat the soreness.

Non-bacterial prostatitis is the reason for approximately 90% of most prostatitis cases; however, researchers have not yet to determine the cause of these conditions. Some researchers believe chronic non-bacterial prostatitis occur as a result of unknown infectious agents while other think that intensive exercise and lifting can cause these infections.

Maintaining a Healthy Prostate

To prevent prostate diseases, an effective meals are important. These are some of the actions to maintain your prostate healthy.

1. Drink sufficient water. Proper hydration is critical for general health and will also also maintain your urinary track clean.

2. Some studies suggest that a number of ejaculations a week will assist to prevent prostate cancer.

3. Eat pork moderately. It has been shown that consuming more than four meals of beef a week will heighten the risk of prostate diseases and cancer.

4. Maintain an appropriate diet with cereals, vegetable and fruits to make sure sufficient intake of nutrients needed for prostate health.

The most significant measure to adopt to make sure a normal prostate is to choose regular prostate health screening. If you are forty yrs . old and above, you ought to opt for prostate examination at least once per year.

Datum 31.01.2017

Vložil leber

Titulek Lež

Odpovědět

.......Svádět všechno na předchozí vládce nemůžeme nejen proto, že by to neodpovídalo pravdě, ale i proto, že by to mohlo oslabit naši povinnost samostatně, svobodně, rozumně a rychle jednat…...

Už na začátku projevu tato věta napovídá, kdo je lhář a jak budou jednat.....
Bohužel většina to sežrala i s navijákem a cinkala při tom klíči a dneska se jim to nelíbí. Euforie je slepá a na to tihle podvodníci a světovládci hrají a vychází jim to. Jste opravdu stádo slepých a ustrašených ovcí? Všichni, a nejen co tady brečí, jste stejní. Aby se něco změnilo, tak pro to nehnete ani malíčkem. Jen kecáte na takovýchto fórech, na volby nechodíte a když půjdete, tak zvolíte zrovna takové, jako byl V.H.. A demonstrace? Na to jste už líní a příliš bojácní a jen to všechno sledujete v prolhaných médiích. Když někoho sejmou, tak místo toho, abyste mu všichni pomohli jako jedna velká masa, tak zalezete každý jak šnek do ulity! Ano, to právě potřebují!! Vystrašené stádo!! A to se jim za 30let nadvlády podařilo!! Jste snad všichni už tak prohnilí, líní a máte snad už tak zakrnělý mozek, že nevidíte, co s vámi dělají? Probuďte se!!! Podívejte se kolem, co se opravdu děje! Získávejte informace, pokud to ještě jde, dokud nejede ministerstvo propagandy na plný plyn, ještě není pozdě, ale už moc času nezbývá!! Běžte k volbám a pamatujte, kdo nás v minulosti podrazil! Rozeznávejte co je med kolem huby a vábné písničky, jestli to ještě dokážete!! Nenechte se zase nachytat! Je jenom jedna politická strana, která dokáže vyvést tuto krásnou zemi z těžkého průseru, do kterého nás zavlekli strany Kalouskovi, Klausovi, Sobotkovi, Nečasovi, Bělobrádkovi a pod., které se neustále odvolávají na odkaz V.Havla!! Chápete to? Nevolit ty, kteří mají pravdoláskařství a V.H. jako vzor!!! Přemýšlejte o tom! Letos jsou volby a je to poslední šance! Jestli prohrajeme, ztratíme svou historickou a národní identitu a naše krásná Země Česká přestane existovat!!

Datum 30.12.2017

Vložil Aleš

Titulek Re: Lež

Odpovědět

Bohužel máte pravdu, velkou pravdu, ale trošku váš názor na ovce v havloidním ovčíně Česko poopravím otázkou, otázkami.
1/ Proč si myslíte, že je 66% lidí zadluženo? Správně, kdo dluží, kdo žije, vlastně přežívá na dluh, tím vlastně nic nemá a i když se zdá, že tím nemůže nic ztratit, omyl, těchto 66% lidí nežije pod mostem, ale v něčem, co patří věřitelům a tím když nebudou platit, tak pod tím mostem opravdu skončí a to je právě důvod, proč těchto 66% dlužníků (včetně dětí) už nikdy nepůjde vyřivovat do ulic (samozřejmě až na pár bezmozkových vyjímek), protože by "svobodně a demokraticky" přišli o práci, křiklouny a problémysty zhavlenci nepotřebují, oni potřebují otroky
2/ Proč si myslíte, že se najednou objevil nějaký šéf ČNB Singer, dokonce neodvolatelný jako Bůh a znehodnotil měnu? Právě aby jsme pořád zůstaly otroky, což bylo se západem domluveno už dávno, že ČR NIKDY nesmí povstat z vazalského područí někoho jiného, takový moderní Mnichovský diktát,
3/ což právě levné rozprodání, pardon rozdání našeho průmyslu cizákům, zničení našich fabrik (to bylo křiku, když bylo komunistické znárodnění, ale taková řízená likvidace průmyslu, co Havel se svým týmem provedli, to vejde do dějin jako vlastizrada, komunisti byli žabaři), tím zničení naší samostatnosti, to vše vedlo k jedinému cíli, že západ opět musel potrestat Masaryka a jeho rok 1918, že si dovolil samostatnost a to se nesmělo nikdy opakovat, vlastně na to navázat. Jedním Mnichovem nás "hodný" kapitalismus hodil Hitlerovi, tímhle havloidním nás zničili úplně
4/ a paradox je, že stále oslavujeme rok 1918, i když zde skoro nic nevlastníme, nebyl by problém nás vystěhovat,
5/ což je právě možná důvod, proč EU tak prská, když nechceme přijímat imigranty, oni nás nepotřebují, ale máme místo, ze kterého by šel udělat suchozemský ostrov nechtěných!!
6/ ať tak či tak, póvlem jsme byli, póvlem jsme a póvlem zůstaneme, jednak je zde dost civilních dozorců, co se mají hodně dobře, pracovat neumí, ale v řiti být, to jim jde dokonal, bohužel i v soukromých fabrikách, až se divím, že je majitel živí, ale asi musí, mafie mu dovolila zbohatnout, tak musí v umělé zaměstnanosti poslouchat a ti nedovolí, aby došlo ke stejným stávkám, jako v 89, pak sou perfektně monitorovány sociální sítě, dále jsme sledovaní kamerovým systémem na každé křižovatce, náměstí, ulici a hlavně, máme mobily, vlastně je nám dovoleno je mít a přes ně není problém zjistit stav a pobyt osob v podhradí, kydž se bude chtít,
7/ nebo si myslíte, že BIS není překabátěná STB?

Přeji pěkný život těm po nás, až v dospělosti prozříte, jakou sviňárnu jsme Havlovi a havloidním spolkům, organizacím s pompou a slávou dovolili, věřte, nebyl to úmysl, ale bláhové snění, že může být otrokům líp, ale nemůže, když ty otroky vede majitel velkého bohatství, které mu sice bylo zabaveno, ale vráceno i přes dekrety!!
Prosím vás, noste nám aspoň občas kytky na hřbitovy, jako vděk za zplození a připomínku, že jsme už zhavlenecký systém prozřeli, ale pozdě, sil nemáme.

Datum 18.12.2016

Vložil boxis

Titulek Epitaf

Odpovědět

Havel,
do pekla zajel.
Čert ho tam honí,
s po.ranou holí...

Datum 18.12.2016

Vložil hellouboys

Titulek Asi tak...

Odpovědět

Máme se dobře. Dobře nám tak...

Datum 19.10.2015

Vložil asym

Titulek Havel

Odpovědět

byl manipulátor veškerého čeZko-slovenského lidu, lhář, podvodník, ožrala (což není zločin) a vlastizrádce. Taková osoba by vzhledem ke svému vlivu na společnost měla být i po smrti minimálně morálně oficiálně odsouzena jako zrádce, který tuto pozici bude mít již na věky. Historie nám takových příkladů nabízí několik.

Datum 19.10.2015

Vložil kotikus

Titulek Re: Havel

Odpovědět

Máte pravdu, napadá mě například E. Moravec.

Datum 02.06.2015

Vložil MasterMajkl

Titulek Realita

Odpovědět

Ono je krutá realita co stalo po převratu.
Vlastně to byl jen převrat pro pár vyvolených který si nahrabali a s tim to haslo.
jinak se tu najela silná proti komunistická a proti ruská masáž.
Proti rusku je to spíše už hnaná nenávist do které nás tlačí američani.
máme co jsme chtěli.jsme většíma poskokama než jsme byli.

Datum 05.04.2015

Vložil Monco

Titulek Prvni věta

Odpovědět

Ten projev nejspíš nemířil na všechny občany ale byl směřovan ke komunistickým uším. Protože ten projev začíná větou.

Nevolili jste mě proto abych vám lhal.

A kdo ho volil?

Datum 11.03.2015

Vložil swarc

Titulek proslov

Odpovědět

nikdy by me nenapadlo jak to vse dopadne, a je mi smutno. vetsinou clovek hleda utechu u sebe. a co tech lidi kteri sou na tom hur. je to ponizujici zit v tomto statu. stydim se sam za sebe.